Het nieuwe fietspad tussen Dorst en Oosterhout loopt dwars door een bosgebied. Bij het ontwerp van het fietspad stond de zorg voor natuur en duurzaamheid daarom vanaf begin af aan centraal voor de gemeente Oosterhout. Zowel de aanleg van het pad zelf, als de technische installaties moesten een zo klein mogelijke impact hebben op de flora en fauna van het gebied.

Vandaar dat men voor wat betreft de verlichting koos voor vleermuisvriendelijke verlichting LaFoglia armaturen met amberkleurige leds. Daarnaast zijn de lichtmasten uitgerust met sensoren. Deze sensoren laten de verlichtingssterkte toenemen wanneer er iemand op het fietspad wordt gesignaleerd. Na een vooraf ingestelde tijd dimt het licht daarna weer automatisch terug naar een minimum niveau.

www.oosterhout.nl/nieuws/aanleg-fietspad-oosterhout-dorst-van-start

Tijdens de feestelijke opening van het fietspad op 25 oktober j.l. legt projectmanager Maurice Paulissen van de gemeente Oosterhout uit hoe de vleermuisvriendelijke lichtinstallatie werkt:

De kleur van de vleermuisvriendelijke verlichting is amber, en dat geeft een heel mooi zacht licht. En de verlichting is zo afgesteld dat deze alleen het fietspad verlicht, en er zo min mogelijk vervuilingslicht het bos in gaat. Daarnaast gaat het licht ’s avonds aan op slechts 10% van de maximale verlichtingssterkte. En alleen als er een fietser wordt gesignaleerd gaat de verlichting tijdelijk naar 80%.

Vleermuisvriendelijke verlichting voor gemeente Oosterhout

Na de officiële opening van het fietspad spraken we ook nog even met Bas Akkermans, verantwoordelijk voor de openbare verlichting in de gemeente Oosterhout, over hoe dit project tot stand is gekomen. Tenslotte heeft hij ook nog een tip voor gemeentes die een vergelijkbare uitdaging hebben:

Mensen vinden het nu gewoon heel prettig fietsen hier ‘s-avonds, en dat is het allerbelangrijkste voor ons als gemeente.

Vleermuisvriendelijk led armatuur

Wil je meer informatie over vleermuisvriendelijke verlichting of het dynamische dimsysteem dat we hier hebben toegepast , of heb je zelf een vergelijkbare situatie, neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

producten bij dit project

Advies op maat

Op weekdagen van 08.30 tot 17.00 bereikbaar.

Meer weten over vleermuisvriendelijke verlichting?

Neem contact op voor een vrijblijvend advies over het vinden van de juiste verlichting!

Bel mij terug..

Laat ons je vrijblijvend terug bellen.


  10 JAAR GARANTIE

  Standaard 10 jaar fabrieksgarantie op de meeste armaturen

  GRATIS PROEFARMATUUR

  Test geheel vrijblijvend een led armatuur

  KORTE LEVERTIJDEN

  Op klantspecifiek geassembleerde armaturen

  25 JAAR ERVARING

  Als leverancier van professionele verlichtingsarmaturen

  PERSOONLIJK LICHTADVIES

  Onderbouwd met lichtcalculaties

  KWALITEIT GARANTIE

  Enkel armaturen van Europese top fabrikanten